Simptomi duše

Uzmemo li sol i pomiješamo li je s vodom u čaši, ona se neće vidjeti, ali ako kušamo vodu osjetit ćemo da je slana. Slično tome, duša je duhovni atom, manji od materijalnog atoma, veličine je jednog deset-tisućitog dijela presijeka vrha vlasi kose,
ali se može prepoznati prema simptomu, svjesnosti.

Svjesnost prožima čitavo tijelo. Ako se uštipnemo, osjetit ćemo bol. Svatko je svjestan užitaka i patnji vlastitog tijela. Svjesnost je izravan dokaz postojanja duhovne duše. Materijalno tijelo bez duše je mrtvo i ne postoji materijalna metoda pomoću koje možemo proizvesti svjesnost. Svjesnost je ograničena samo na jedno tijelo. Stoga je svako tijelo posebno utjelovljenje individualne duše.

Ponekad ne možemo vidjeti sunce na nebu koje je prekriveno oblacima, ali je svjetlost sunca tu i mi smo uvjereni da je dan. Čim se malo sunčeve svjetlosti pojavi rano ujutro na nebu, možemo zaključiti da je prisutno sunce. Slično tome, budući da je u svim tijelima prisutna svjesnost - i ljudskim i životinjskim - možemo zaključiti da je prisutna duša. Kao što sunce s jednog mjesta osvjetljava čitav svemir, mali dijelić duha koji se nalazi u srcu osvjetljava tijelo. Iako se duhovna duša nalazi u tijelu, duša je uvijek odvojena od tijela, ne podliježe utjecaju materije. Duša se ne može isušiti zrakom ili toplinom, spaliti vatrom ili isjeći nožem.

PRAVILNA UPOTREBA NEOVISNOSTI

Živa su bića vječno odvojeni djelići Svevišnjega Gospodina. Kao sičušni djelići i čestice, imaju u sičušnoj mjeri iste odlike kao i On. Svako živo biće, kao individualna duša, ima vlastitu osobitost i malu slobodnu volju. Zloupotrebom neovisnosti postaje uvjetovana duša, a pravilnom se upotrebom slobodne volje oslobađa. Nakon oslobođenja duša i dalje ostaje individua i živi u vječnom znanju i blaženstvu u društvu Svevišnje Božanske Osobe.

Zanimljivosti (PDF prezentacije)

prabhupada

Prabhupada

Život u službi Boga i čovječanstva, Njegova Božanska Milost A.C. Bhaktivedanta Swami  >>>

reinkarnacija

Reinkarnacija

Veliki znanstvenici i
mislioci iz cijelog svijeta
već stoljećima pokušavaju
proniknuti u tajne
zakonitosti života nakon
smrti i misterije sjećanja
na prošle živote. >>>

vegetarijanstvo

Smisao vegetarijanske ishrane

Činjenica je da u svijetu ima
dovoljno hrane za svakoga. Ali tragedija je u tome što se većina hrane i zemljišta u svijetu posvećuje proizvodnji stoke (mesa) za ljude u industrijski naprednim zemljama, dok milijuni djece i odraslih u ostalom dijelu svijeta pate i umiru zbog gladi i neuhranjenosti. >>>

zaštita krava

Zaštita krava

“Zašto bi ljudi ubijali krave iz svojih sebičnih razloga? Zašto čovjek ne bi bio zadovoljan sa žitaricama, voćem i mlijekom koji kombiniranjem mogu dati stotine i tisuće ukusnih jela? Zašto po cijelom svijetu postoje klaonice u kojima se ubijaju nedužne životinje?”
(A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada) >>>

Adresa:
Međunarodno društvo za svjesnost Krišne u Zagrebu,
Bizek II. 36, 10090 Zagreb
OIB: 47957098487
IBAN HR1123400091110102369  

Kontakt:
E-mail: zagreb@iskcon.hr 
Mobitel: +385 97 68 108 68

DIJELI OVU STRANICU!

Drag and Drop Website Builder